divendres, 12 de juliol del 2013

La cohesió social a les Illes Pitüses

La cohesió social a les Illes Pitiüses.

Estimat Bernat, benvolguts companys del Grup.


Són molts i diversos els indicadors socials, econòmics, polítics, etc., que ens dibuixen una situació social cada cop més allunyada pel que hom entén per una societat fortament cohesionada. No descobrirem res de nou, si afirméssim que el nivell de cohesió social va estretament lligat al grau d'igualtat social, d'equitat: les societats amb uns bons mecanismes de redistribució socio-econòmica de la riquesa solen ser societats altament cohesionades. A les Pitiüses, amb el seu elevat nivell d'especialització econòmica en el sector turístic, ja fa temps que els símptomes de desestructuració eren evidents. Ara bé, la crisi econòmica i la seva gestió amb polítiques ultra liberals no han fet més que accentuar tot aquest procés. Ho podem constatar cada dia tot repassant les notícies : una taxa d'atur elevadíssima, uns índexs de precarietat i eventualitat laboral cada temporada més alts; un índex de pobresa en augment; les organitzacions de beneficència saturades;etc. D'altres indicadors, com el de l' imparable procés de fragmentació i atomització de l'estructura de partits polítics, o el del dramàtic procés d'autodissolució cultural i lingüístic, vindrien a ser tots ells clars exemples del que estem parlant.
Ara bé, tota aquesta realitat, dramàtica realitat diria jo, tan evident per a molts de nosaltres, pot ser que no ho sigui tant per a importants sectors de la nostra societat: la representació social que en fan aquests grups pot ser completament una altra i, de fet, ho és.
A parer meu, la nostra modesta tasca com a grup d'estudi, hauria de ser analitzar quins són els processos de naturalesa social, econòmica i política que ens condueixen a aquesta situació. Analitzar, estudiar i, quan calgui desemmascarar, les polítiques públiques que fomenten les desigualtats socials i els processos de substitució cultural. Però ho hem de fer des del rigor científic i l'honestedat intel·lectual, si volem ser creïbles i escoltats.
Abaixant un escaló més. Es va proposar i acordar l'anàlisi i/o elaboració del Compte Satèl·lit de Turisme a les Illes Pitiüses/Balears (?). Segons vaig entendre, l'objectiu consistia, a partir de l'estudi d'aquesta eina estadística veure l'impacte del turisme sobre la renda. La hipòtesi de partida, suggeria un procés de concentració de la renda i de la riquesa, i en conseqüència, un augment de la desigualtat.
Després d'estar un parell de parells d'hores (he hagut de començar pel principi del principi), davant l'ordinador he aconseguit, crec, fer-me un fotografia més o menys borrosa de l'assumpte en qüestió. Aquestes són, a grans trets, les meves conclusions:

-Dificultat gran per elaborar el Compte Satèl·lit de Turisme a Pitiüses(CSTP). Dificultat tècnica i dificultat quant a poder disposar de les necessàries fonts estadístiques.

-El CST, com a eina estadística, crec que no ens proporciona informació rellevant de l'impacte del turisme sobre la renda. No inclou una anàlisi de l'impacte sobre la renda.

També encetarem el debat sobre la necessitat de poder amidar crematísticament l'impacte del turisme sobre els ecosistemes natural. En aquesta qüestió tenim per una banda,que el CST, com a instrument d'amidament, no ha incorporat d'indicadors sobre impactes mediambientals. Per tant, no ens serveix per a l'anàlisi de les deseconomies externes sobre el medi ambient. Per l'altra banda, nous esquemes conceptuals i metodològics, sota el paradigma de l'economia ecològica, es troben encara en un estat massa incipient.

Xomeu Marí i Mayans



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada